Vragen?
FAQ
Komt mijn gift in aanmerking voor belastingvermindering?
Ja, giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf minimum 40 euro. Je attest geeft je recht op een belastingvermindering van 45% op het geschonken bedrag. Je krijgt je fiscaal attest vóór 1 maart van het volgende kalenderjaar. Het is wel vereist dat je hiervoor ons de nodige gegevens bezorgt.
Er zijn toch veel extra middelen voor de kinderopvang gekomen? Waarom moet ik dan nog doneren?
Er zijn in 2023 extra middelen vrijgekomen voor de kinderopvang. Dat juichen we uiteraard toe. Het gegeven blijft echter dat Vlaanderen veel minder uitgeeft per kind per plaats dan andere Europese landen. Er zijn nog aanzienlijk bijkomende investeringen nodig om van kinderopvang een kwalitatieve basisvoorziening te maken. De ingezamelde middelen van de crowdfunding worden integraal gebruikt voor het betalen van de juridische kosten om naar het Grondwettelijk Hof te stappen.
Zit er een politieke agenda achter deze actiegroep?
Nee. De Kinderopvangzaak is een coalitie van twintig onafhankelijke organisaties. Elke deelnemende organisatie is ervan overtuigd dat de nieuwe voorrangsregels een grote stap achteruit zijn voor de kinderopvang en onze samenleving. Hoewel sommige organisaties een ideologische insteek hebben, is er geen enkele politieke partij betrokken. Wat ons verbindt: we strijden voor onze allerkleinsten en de broodnodige ondersteuning van alle jonge gezinnen in Vlaanderen.
Wat gebeurt er met mijn geld?
De opbrengst van de crowdfunding gaat integraal naar het betalen van juridische kosten om naar het Grondwettelijk Hof te stappen.
Wat gebeurt er als we winnen?
Indien het Grondwettelijk Hof besluit om het besluit volledig of gedeeltelijk te vernietigen, is hiertegen geen beroep mogelijk. De regering kan ervoor kiezen om de regelgeving opnieuw in te voeren, maar dit gebeurt zelden omdat het risico bestaat dat het Grondwettelijk Hof het opnieuw vernietigt. Een sterke publieke tegenstand tegen de regelgeving kan de regering ontmoedigen om deze stap te zetten. Daarom is jullie steun essentieel.
Hoe lang duurt de procedure? Wanneer zien we mogelijk resultaat?
Het doorlopen van de juridische procedure neemt tijd in beslag. We verwachten een uitspraak ongeveer anderhalf jaar na het indienen van ons verzoekschrift.
Waarom is het belangrijk dat kinderopvang voor iedereen toegankelijk is?
Kinderopvang zou volgens experts een basisvoorziening moeten zijn, maar is het dat niet in Vlaanderen.
Toegankelijke kinderopvang is belangrijk omdat opvang naast een economische functie ook een belangrijke pedagogische en sociale functie heeft. Een kind naar de opvang brengen betekent namelijk niet alleen dat de ouders kunnen werken of opleiding volgen (economisch), maar ook dat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen (pedagogisch) en dat gezinnen zich kunnen ontplooien in de samenleving (sociaal).
Kwalitatieve kinderopvang is een belangrijke hefboom in de strijd tegen (kinder)armoede. Met de nieuwe voorrangsregels reduceert de Vlaamse regering de kinderopvang enkel tot haar economische functie.
Kan ik mij als organisatie nog aansluiten bij de actiegroep?
Zeker! Je kan aansluiten als verzoeker bij het Grondwettelijk Hof tot op het moment dat we het verzoekschrift indienen. Contacteer ons hier.
Daarnaast kan je je als sympatiserende organisatie aansluiten en mee timmeren aan de crowdfunding, acties en communicatie rond de Kinderopvangzaak.
Ik ben geïmpacteerd door de nieuwe voorrangsregels. Kan ik bij jullie terecht met mijn verhaal?
Zeker! Via ons contactformulier verzamelen we graag al jullie verhalen. Het zou kunnen dat het ons een beetje tijd kost om hierop te reageren, dus alvast vriendelijk bedankt voor je geduld. Weet dat je verhaal bij ons sowieso goed terechtkomt.
Laat het zeker ook weten als je eventueel bijkomend bereid zou zijn om hierover te getuigen naar de buitenwereld (bv. in de Kinderopvangzaak bij het Grondwettelijk Hof, krant, …).
Help ons
—en—
Doe mee!
Doneer vrijblijvend
een centje.
Vanaf €40 krijg je een fiscaal attest. Doneer nu!
Heb je nog een minuutje? Vertel mee ons verhaal.
Druk onze poster af en deel als de bliksem onze pagina met je vrienden, familie, school, werk, … en op je sociale media.
Kinderopvang: een recht, geen privilege.